Ιωάννινα: Κάνοντας την πόλη πιο ελκυστική
Ιωάννινα: Κάνοντας την πόλη πιο ελκυστική
Οι ελληνικές πόλεις είναι φτιαγμένες για τα αυτοκίνητα, όχι για τα ποδήλατα, ούτε καν για τους πεζούς. Για να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα, ο όποιος πολεοδομικός και κυκλοφοριακός σχεδιασμός πρέπει να σέβεται και τον ποδηλάτη και τον πεζό. Δεν είναι εύκολο. Ωστόσο, το αίτημα να αλλάξουν τα πράγματα, γίνεται πιο δυναμικό.
Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Ιωαννιτών το πρωί της Κυριακής, στον πολυχώρο των παλιών σφαγείων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος, οι πολίτες, όχι πολλοί ομολογουμένως, ήρθαν με το ποδήλατό τους για να ακούσουν τους ειδικούς να μιλάνε για το εναλλακτικό αυτό μέσο μεταφοράς. Η εκδήλωση αυτή έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Cyclo, με στόχο την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου, στο οποίο ο Δήμος συμμετέχει ως εταίρος. Από τους επισήμους, το παρών έδωσαν ο αντιδήμαρχος Ιωαννιτών Βασίλης Μασσαλάς και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας. Παρόντες βέβαια οι εκπρόσωποι ποδηλατικών συλλόγων.
«Στη χώρα μας ντρεπόμαστε να πούμε ότι ‘ήρθα με τα πόδια’. Εννοείται ότι ακόμα δεν λες ‘ήρθα με το ποδήλατο’ γιατί θα πρέπει να δώσεις μια σειρά από απαντήσεις που να το δικαιολογούν αυτό» τόνισε ένας από τους ομιλητές, ο επικεφαλής της Mονάδας Bιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθηγητής Θάνος Βλαστός. Ο κ. Βλαστός χαρακτήρισε το ποδήλατο μια εξαιρετική και έξυπνη λύση για τις πόλεις.
«Είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας, για την οικονομία της πόλης -ο ποδηλάτης είναι αυτός που έχει την καλύτερη προσπέλαση στο εμπόριο στα μαγαζιά-, για πολλά πράγματα» τόνισε. Για τον καθηγητή, μια πόλη πρέπει να είναι ελκυστική όχι μόνο για τον τουρίστα αλλά και για τον κάτοικοι. «Συχνά ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι ότι δεν έχουμε ποδηλάτες, αλλά ότι δεν έχουμε πεζούς. Χρειάζεται να γίνονται έργα και για τον πεζό, να γίνονται δημόσιοι χώροι που να είναι ελκυστικοί στον κάτοικο, στον επισκέπτη, στον επενδυτή. Η πόλη σας είναι μια επιχείρηση που μπορεί να πάει καλά ή άσχημα. Στην ιστορία της ανθρωπότητας, πολλές πόλεις έχουν κλείσει, επειδή έπαψαν να είναι ελκυστικές. Σε πόλεις σαν τα Γιάννενα, ο επισκέπτης δεν ψάχνει να βρει την Αθήνα. Θέλει να απολαύσει τη φύση, να βιώσει σε ανθρώπινες συνθήκες. Και το ποδήλατο το εγγυάται αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βλαστός.
Προς την κατεύθυνση λοιπόν μιας πιο ελκυστικής πόλης, ο δήμος Ιωαννιτών θα υλοποιήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την προώθηση του ποδηλάτου, όχι μόνο μέσω της δημιουργίας ποδηλατικών χαρτών και φυλλαδίων, αλλά και μέσω της τοποθέτησης συστήματος μίσθωσης ποδηλάτων, ιδιαίτερα διαδεδομένο στις ευρωπαϊκές πόλεις. «Τα συστήματα μίσθωσης ποδηλάτων βοηθούν στην ένταξη του ποδηλάτου στον αστικό αστό. Με μια ηλεκτρονική κάρτα, ένας πολίτης μπορεί να χρησιμοποιήσει το ποδήλατο για όσο θέλει και να το επιστρέψει στον σταθμό. Βοηθούν και στη μετακίνηση αλλά και στην υιοθέτηση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας πληροφορικής BrainBox Γιώργος Βουλγαρούδης. Στα Γιάννενα, πιλοτικά, θα τοποθετηθούν δύο σταθμοί μίσθωσης ποδηλάτων. Τα υπό μίσθωση ποδήλατα θα είναι δέκα, ενώ άλλα δέκα, άνευ μίσθωσης, θα τοποθετηθούν στο Νησί. Από και πέρα, με τη λήξη του πιλοτικού προγράμματος, εξαρτάται από τον δήμο Ιωαννιτών πώς αν θα επεκτείνει, και με ποιους πόρους, το σύστημα μίσθωσης.
Το μάστερ πλαν
Την ευθύνη της παρουσίασης των ενεργειών που έχουν γίνει μέχρι τώρα και που σχεδιάζονται να γίνουν έκανε εκ μέρους του Δήμου ο υπάλληλος Γιώργος Αναστασούλης. Ο κ. Αναστασούλης αναφέρθηκε στο μάστερ πλαν για το ποδήλατο που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος Cyclo. H πρώτη φάση αφορά τη σύνδεση ασύνδετων τμημάτων παραλίμνιας διαδρομής και τη δημιουργία δικτύου στο Νησί. Η σύνδεση της παραλίμνιας περιοχής έχει εν μέρει ήδη σχεδιαστεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ενώ έχει κατατεθεί και σχετικό τεχνικό δελτίο με πρόταση έργου, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, για ένταξη στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Το έργο προς το παρόν «κολλάει» στην οριοθέτηση της λίμνης, στην περιοχή του πάρκου Κατσάρη. Η πρώτη φάση του μάστερ πλαν περιλαμβάνει και επέκταση του ποδηλατόδρομου προς τον Ναυτικό Όμιλο. Η δεύτερη φάση κάνει λόγο για επέκταση του δικτύου προς το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» και προς το Πανεπιστήμιο, η τρίτη φάση για επέκταση του δικτύου μέσα στην πόλη (π.χ. Δωδώνης, πλατεία, οδός Αβέρωφ) και η τέταρτη φάση τη δημιουργία δικτύου στο Κάστρο.
Πηγή : Βαρβάρα Αγγέλη